Přeskočit na obsah
KSN > Aktuality > Ankety > Pacina, Pavlis, Procházka a Heinz-Henry vstoupili do síně slávy

Pacina, Pavlis, Procházka a Heinz-Henry vstoupili do síně slávy

Klub sportovních novinářů spravuje už od roku 2000 síň slávy českého sportu, ve které se sdružují laureáti Ceny Emila Zátopka. V letošním roce jsme se dočkali také síně slávy české sportovní žurnalistiky. První čtyři legendy, jimž byly uděleny Ceny Viléma Heinze-Henryho, byly vyhlášeny v sobotu 5. října v Liberci v rámci slavnostního vyhlášení nejlepších současných tvůrců.

Tak jako byl před čtvrtstoletím symbolicky vyhlášen prvním držitelem Ceny Emila Zátopka sám legendární atlet Emil Zátopek, vstoupil i letos jako první síně slávy českých sportovních novinářů muž, po němž bude ocenění navždy pojmenováno. Vilém Heinz‑Henry patřil k průkopníkům české sportovní novinařiny, byl zakladatelem a dlouholetým předsedou Klubu sportovních novinářů, delegátem zakládajícího sjezdu AIPS, ale také velkým propagátorem sportu, spoluautorem české přihlášky do FIFA, nadšencem do cyklistiky, motorismu a také prvním pasažérem pilota Ing. Kašpara.

Cenou Viléma Heinze‑Henryho byl dále in memoriam oceněn Václav Pacina. Muž, který byl velmi úzce profesně spojen s Mladou frontou a který pomáhal svým stylem psaní definovat moderní sportovní žurnalistiku. Jeho články a knížky bezesporu patří do fondu „povinné literatury“.

Oceněn byl i Zdeněk Pavlis (na snímku vlevo), dlouholetý předseda KSN a momentálně čestný předseda našeho profesního sdružení. Stále aktivní autor mnoha knih i článků nejenom z fotbalového prostředí. Díky partnerství s firmou MHM Quality, která vyrábí hodinky PRIM, mu budou kromě skleněné trofeje z produkce sklárny Lasvit připomínkou i originální hodinky, které jsou ozdobené logem KSN.

Stejnou památku obdržel i další z velikánů české sportovní současnosti. Aleš Procházka (na snímku vpravo) nás už přes 50 let provází na vlnách Českého rozhlasu velkými úspěchy českého sportu a především hokeje, ale i běžnými ligovými zápasy, kterým dokázal vždy svým nezaměnitelným hlasem s dokonalou dikcí a citem pro drama vtisknout nezaměnitelný charakter.

Legendy české sportovní žurnalistiky byly oceněny v rámci slavnostního vyhlášení Cen Ondřeje Sekory, což je pro změnu nově ustanovená anketa pro současné tvůrce. Pokračovatelé Heinze-Henryho či Paciny převzali ocenění za nejlepší sportovní knihu, článek, televizní a rozhlasové dílo, zároveň byla vyhlášena i nejlepší práce od mladého autora do 30 let.

„Stejnou radost, kterou mám z jednotlivých cen, mám i z ocenění pro mladé novinářky a novináře a také z Cen Viléma Heinze‑Henryho“ poznamenal předseda KSN Michal Dusík, který vyhlášením cen rovněž provázel jako moderátor. „Stejně, jako musíme hledat cestu vpřed, nesmíme zapomínat ani na minulost a ty nejlepší, právě od nich se totiž musíme učit, abychom se mohli posouvat i směrem do budoucnosti.“

Laureáti cen Viléma Heinze-Henryho

Vilém Heinz-Henry (1876 – 1946), první předseda Klubu sportovních novinářů
Václav Pacina (1928 – 2006), dlouholetý redaktor Mladé fronty a MF DNES, autor populárních i odborných sportovních publikací
Zdeněk Pavlis (1950), čestný předseda Klubu sportovních novinářů, v letech 2001-2023 předseda
Aleš Procházka
 (1950), dlouholetý redaktor Českého rozhlasu, člen Síně slávy českého hokeje